Skapa egna arrangemang

Källa: http://blomsterverkstad.blogspot.com/2007/03/brllop-och-blommor-tips-p.html
Finns det många bord är det klokast att se till att du får hjälp i arbetet (på systerns bröllop dukade vi till 150 gäster och gjorde totalt ca 15 bordsarrangemang. Tidsåtgång ca 15-20 arbetstimmar delat på oss ovan, exkl materialinskaffing). Att prata med en lokal blomsteraffär om större leverans till bra pris kan löna sig.


Krukor och dylikt ska du också börja samla i god tid i förväg. Jag köpte alla krukor och fat på loppisar under våren o försommaren. Att de är olika gör inget, håll dig till en max två liknande material (jag valde silverfärgat & mässing).

Blommor är en färskvara o skaffas max 1-2 dagar i förväg – med förutsättning att du har ett svalt ställe att förvara blommorna på. Vi gjorde alla arrangemangen dagen innan på plats och de var lika fina 24 timmar senare, trots rumstemperaturen +24. Det viktiga är att materialet är färskt och att oasis är ordentligt blöt. Och att man vattnar kontinuerligt de färdiga arrangemangen. Att spraya blommorna (måttligt på rosor) och bladen med vatten hjälper också.
Material som använts i detta arrangemang som jag lärde mig att göra hos Ingvar Strandh:
- ca 11-13 rosor
- salal blad, 2 korta, 2 långa kvistar
- läderblad, 6-10st beroende bo storlek (en stor kan klippas till mindre, spill används till täckgrönt)
- brudslöja, 1-2 kvistar
- hybericum, 1-2 kvistar
- finbladigt grönt (kan ej namnet), 1-2 kvistar
- kruka med fot (fot ej måste, men ger arrangemanget ett lyft och snygg luftighet)
- oasis som fyller hela krukan + synlig del ca 1/3 av krukans höjd (1 hel bit)
Börja med att forma osasis till en rund klot som harmonierar med krukan. Inte för hög eller låg, se bild. Använd ren floristkniv eller liknande (gul kniv på bilden).
Först ska salalbladen i – vågrätt med en svag nedårböj. Allt som sticks i oasisen ska vara snittat, dvs en ren färsk yta på stjälken som blommarn suger i sig vatten med. Själva snittytan ska vara ca 1-1,5 cm lång. Stjälken ska i ca 2-3 cm. Viktigt att göra ett nytt stick på ren oasis om du vill byta plats på blommorna – snittytan ska vara i kontakt med oasisen för att kunna suga vatten.

När salalbladen sitter på plats är det läderbladens tur. Gör en vågrätt vacker ram som grund för hela övriga arrangemanget. Därefter sätt i den mittersta och de yttersta rosorna för att få fram helhetsformen. Stick i resten av rosorna i en valfri linje (rak eller böjd som här).

OBS! Studera höjden på mittenblomman innan du snittar den: ställ blomman vid sidan av krukan o vänd på arbetet för den perfekta linjen. Det vanliga är att mittenblomman är för hög och hela arrangemanget kommer att svälja massa material för att hela oasisen ska täckas.


Efter att rosorna är plats är det dags att välja områden för de olika dekorationsblommorna och sticka i dem. Snittytan är viktig här också. Välj hellre ett förutbestämd mönster istället för att blanda vilt de olika materialen, arrangemanget blir lugnare att se på. Samtidigt när dekorationsblommorna sticks i ska även det täckgröna blandas i (se bilden ovan) för att täcka oasisen.

Bild från ovan. Kom ihåg att vända på ditt arrangemang och betrakta den från olika sidor under tiden du jobbar för att behålla balansen i arbetet.

Variera med olika färger och material. Rosor är lättast att jobba med som huvudblomma tack vare sin hårda stjälk.

Det fina med att bemästra arrangemangskonsten är att det går att variera i all oändlighet beroende på krukan och blomstermaterialet! Hoppas ni fått en liten idé om hur det hela går till